Samen lokale energie opwekken en besparen

Energiek Zwartewaterland is een energiecoöperatie opgericht door en voor inwoners van Zwartewaterland. We willen minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkolen. Dat doen we door samen lokaal duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld met collectieve zonnestroomprojecten op daken van bedrijven en organisaties. Zo steken wij energie in onze eigen lokale gemeenschappen. En zo kan iedereen profiteren van groene energie van zonnepanelen in de eigen regio. Ook helpen we inwoners van Zwartewaterland op weg met zelf energie besparen, individueel (bijeenkomsten) of samen met de buren (Buurkracht).

Met zonnestroomprojecten voor iedereen

Als energiecoöperatie zoeken wij naar grotere daken waarop zonnepanelen gelegd kunnen worden. We maken met de pandeigenaar daarover afspraken, huren het dak en laten dan de zonnepanelen aanleggen. Met de zonnepanelen wekken we groene stroom op die we leveren aan het net. Inwoners van Zwartewaterland kunnen lid worden van de coöperatie en voor een aantal zonnepanelen deelnemen in zo’n project. Dat levert direct voordeel op voor uw portemonnee en voor het milieu.

Financieel voordeel

Doordat we gebruik maken van de landelijke Postcoderoosregeling kunt u de stroom met belastingkorting afnemen. U neemt als het ware een aandeel in het zonnedak om daarmee groene stroom op te wekken. Over die groen stroom hoeft u geen energiebelasting te betalen. Dat betekent een korting van ruim 50% op uw stroomrekening. De overheid garandeert dat voordeel voor 15 jaar lang. En lidmaatschap van de van de coöperatie levert ook collectief voordeel op. Dat werkt zo, de stroom die de zonnecentrale opwekt verkopen we aan een energieleverancier. De opbrengst gebruiken we om de kosten van de coöperatie te betalen. Het bedrag dat overblijft delen de leden met elkaar of wordt geïnvesteerd in nieuwe energieprojecten in Zwartewaterland.

Doet u mee!

Heeft u belangstelling voor lokale duurzame energieopwekking of voor de belastingkorting hierop? Alle inwoners, verenigingen, stichtingen en MKB-bedrijven mogen meedoen. Of heeft u als eigenaar (bedrijf of instelling) van een groter dak belangstelling voor verhuur van uw dak aan de energiecoöperatie? Stuur dan een e-mail aan info@energiekzwartewaterland.nl. We nemen dan contact met u op of houden u op de hoogte van onze energieprojecten. Of kijk op www.energiekzwartewaterland.nl voor informatie over onze zonnestroomprojecten, wijkaanpakken of bijeenkomsten over energiebesparing.